Està cla que en un article com aquest és generalitza molt, però la experiència i les vivències amb la GU resulten certes.

Aquesta entrada ve per un fet que va esdevenir el passat dia 12 de Setembre  cap a la 1:30 am. Parlem de la nit del 11 al 12.

 

Explicació dels fets:

Jo tornant de treballar, vinc per la diagonal en sentit mar i em quedo al espai per girar cap a Gran de Gràcia. Això que veig una unitat de la Guàrdia Urbana que surt de Còrsega i gira cap a Gran de Gràcia. El primer semàfor de Gran de Gràcia està en vermell, com no era d’esperar el cotxe el passa com si no existís el semàfor, a velocitat lenta, i sense cap senyal lluminós. Segons  tinc entès cap cotxe patrulla es pot saltar les normes de trafic a no ser que porti les llums enceses. Per tant i com és més que habitual per la nit, per estalviar-se temps es passen el semàfor, i el següent a l’alçada del carrer Bonavista.

Nota: Per veure fets com aquest només cal passejar-se per República Argentina amb el carrer Velázquez per veure contínuament infringides les normatives de trafic per agents dels cossos de seguretat, i tot això per anar  a sopar al IncaBurger, un típic Bar de tot tipus de serveis publics. Inclús amb el típic sistema de encendre les llums per creuar el semàfor només.

Seguint amb el tema en qüestió, al veure això, jo com a bon ciutadà vaig fer una llarga, amb el meu cotxe per advertir al conductor, no fos cas que anés despistat.
Just després començo la marxa a traves de Gran de Gràcia cap a Travessera de Gràcia, em trobo amb la unitat policial al davant a un ritme lent. A l’alçada del carrer Goya, passen al carril Bus, i jo continuo la meva marxa cap a Travessera. En aquell moment i com és normal el semàfor per vianants és verd i els cotxes tenim un ambar  intermitent. Redueixo la velocitat per fer el gir, e incorporar-me a un carrer més estret. En aquell moment a uns 10m hi havien uns vianants que pujaven Gran de Gràcia, al estar lluny no em vaig parar ja que no tallava el pas en cap moment.

El cotxe patrulla veig que gira, ell al anar més lent, si que es troba amb els vianants i els deixa passar. Mentrestant jo circulo per Travessera a una velocitat prudencial de 20Km/h, recordant que el límit de la via és de 30Km/h, i amb molt ull ja que sospitava que la unitat policial em seguia. Un cop passen els vianants el cotxe prem una accelerada i a tota velocitat es posa al meu darrera, molt enganxat, a l’alçada del carrer del Cano. Giro per Torrent de l’Olla, a velocitat normal i marcant l’intermitent, com a cada gir. La unitat em segueix. Segueixo normal fins Siracusa, quan el cotxe em fa dos ràfegues, un cop ja he girat a Siracusa, paro, baixo la finestreta i miro el cotxe patrulla, el conductor em diu si tinc molta pressa, li contesto que no, acte seguit aparca el cotxe darrera meu i es baixen 3 agents.

Agent  1 =  Conductor
Agent 2 = Acompanyant
Agent 3 = Passatgera sense uniforme superior ni gorra reglamentaria. (seient de darrera)
Agent 4 = Es limita en tota l’estada a vigilar el cotxe des de darrera. (seient de darrera)

Comença el diàleg. Es posicionen els agents davant la finestra, Agent 1 en primera fil, i els 2 i 3 en segon terme.
Agent 1 – Bona nit, te molta pressa?
Jo – Bona  nit, no, per?
Agent 1 – Be com m’ha fet llargues, potser es que te molta pressa
Agent 3 – Apagui el motor
(tot això amb un to de superioritat indiscutible e caire intimidador)
Jo – Els he fet llargues per si no s’havien adonat que estava el semàfor en vermell, ja que se n’ha saltat dos.
Agent 1 – Vosté qui és per qüestionar si em salto o no el semàfor
Agent 3 – Riu i deixa anar – El que faltava, a sobre que els ciutadans en diguin el que podem fer o no o ens vigilin.
Jo – Que jo sapiga no es pot saltar cap semàfor sense les llums indicatives de servei
Agent 1 – Però voste que és creu? que si vaig a atrapar un lladre posaré les llums per que em vegín? O es pensa que tinc que donar-li explicacions si estic responent una trucada
Jo – Be ja porta les llums de posició indicatives  de la seva posició
(Fan cara de sorpresos i indignats)
Agent 1 –  Em deixa la documentació del vehicle i el seu carnet de conduir
Jo – Si i tant
(Mentre trec els papers del vehicle i el meu carnet i li dono a la Agent 2 encara estava allà al davant, els altres dos havien anat a comentar la jugada amb el Agent 4)
Agent  3 – S’acosta – Ha fet algun  cop la prova d’alcoholèmia?
Jo – Sí
(em dona la boquilla)
Agent 3 – Bufi fort fins que jo li indiqui
Jo – Bufo i dona negatiu 0.00
Agent 3 li ensenya al agent 2 que està al darrera mentre diu – 0.00 – en veu alta.
(tots els agents tornen cap al darrera del cotxe mentre van comentat i toquetejant les PDA
Agent 1 – Molt bé, Gràcies
(em torna els papers i el carnet de conduir i torna enrere)
Al cap de uns 20 min esperant
Agent 3 – Perdoni la espera però la PDA va molt lenta, li entrego dos multes, una  per saltar-se el pas de vianants, i l’altre per circular amb excés de velocitat per una via estreta, i encara es salva per que no li posi una tercera, per que podria.
Jo – Dos multes per no fer res? Circular a més velocitat? He anat a 20Km/h quan el límit de la via és de 30.
Agent 3 – Jo he cregut que circulava massa ràpid per la via, si vol recorre ja sap que fer, Bona  nit
(amb to sobrat i dient-me, per que m’ha sortit dels *****)
Jo – Bona nit

Arrenco cap al pàrquing atonit per el que ha passat i callant-me la boca per que no em caigués la tercera multa, mentre els agents somrients peten la xerrada davant del cotxe policial i es disposen a arrencar (ho veig per el retrovisor)

Arribo al pàrquing (C/Siracusa) i em miro les multes.
Multa per no respectar el pas de vianants senyalitzat = 200€, 100€ reduït. Hora 1:25
Multa per No reduir la velocitat a causa de l’estretor de la via = 42€, 21 reduït. Hora 1:30

Conclusió:
A partir d’ara cridar la atenció sent vianant o sempre cauràs en la represalia dels agents, ja que representen a l’autoritat i es creuen superiors al ciutadà. Per altre banda no sobra mencionar la de agents que son a la Guàrdia Urbana per que no han pogut entrar als Mossos d’Esquadra, amb el conseqüent odi interior.

També acabar amb el que no es poden recorre aquestes multes ja que la paraula de l’agent, és suficient  per dir que t’ha vist fer X, ja et pots justificar com vulguis, que els representats de l’autoritat son ells i per tant tenen més paraula que tu. A més en aquest cas seria jo contra 4 agents, per tant tinc les de perdre.

Com  apunt final, vull denunciar a l’agent, suposo que la que em va entregar les multes, que posa el num allà, per no atendrem amb la gorra reglamentaria.